Onze Koeien, onze Trots!

Op ons bedrijf werken wij met acht koefamilies. Iedere moederlijn heeft haar eigen oorsprong en kwaliteiten. De Tulipes en de Holda familie zijn de meest invloedrijke lijnen binnen onze fokkerij. Maar ook de Marie familie neemt een bijzondere positie in. Wij stellen ze graag aan u voor!

 

Tulipe familie

De Tulipe familie is onze meest bekende, meest succesvolle en meest beroemde koefamilie. Tulipe is de stammoeder van de internationaal bekende Tulipelijn, waar anno 2014 ruim 400 vaarskalveren uit voortgekomen zijn. Tulipe, een dochter van  Hannover Hill Triple Threat x Romandale Royal Red, werd geboren op 6 februari 1975 op het bedrijf van Michel Guex in Zwitserland. Deze koe, met 75% HF en 25% Simmentaler bloed, was als jonge koe al een opvallende verschijning. In 1979 nam ze, op uitnodiging van ABS, deel aan de wereldtentoonstelling SIA te Parijs. Als enige roodbonte vertegenwoordigster in de Triple Threat dochtergroep. Inmiddels stond ze met 98 punten als hoogste koe ingeschreven in het Zwitserse stamboek. Met haar vijfde lijst voegde ze daar een productierecord aan toe (6.09 13.798 kg, 4,10% vet 3,40% eiwit in 305 dagen).

Tulipe werd in 1985 geïmporteerd door de heer van Nieuwenhoven, destijds directeur van KI Samen te Grashoek (L). Deze fantastische fokkoe, ingeschreven in het stamboek met A 98 punten, gold jarenlang als het ideaalbeeld van de roodbonte koe. De topkoe werd op Erve Hiddink, destijds Hiddink Holsteins, ingezet voor het spoelen van embryo’s. Haar aankomst in Nederland bleeft niet onopgemerkt…

De details van haar avontuurlijke aankoop en dito transport kunt u lezen in het boek “Op de bres voor de boer. Zoektocht naar het DNA van KI Samen”, geschreven door Reimer Strikwerda in 2012.

Tulipe is meerdere malen succesvol gespoeld en heeft een prachtige nafok voortgebracht, waar we vandaag de dag nog steeds met heel veel plezier mee werken. Het blijft natuurlijk een uitdaging om de kwaliteiten van deze lijn te bewaren en te verbeteren!

 

Enkele nakomelingen hebben bijzondere prestaties geleverd en stellen we graag aan u voor:

 

  • Tulipe 15 (Jubilant x Factor, 92 punten) is onze NRM kampioen 2000 en Europees Reservekampioen 2000 (3.03 3663 10.274 4.00% vet 3.37% eiwit). Een beschrijving van haar prestaties is destijds opgetekend door de Veeteelt

 

  • Tulipe 20 (Marty Red ET x Stooky Enhancer Victor), vaarzenkampioen HG Show. Haar verhaal is destijds opgetekend door Platform Roodbont:

 

  • Tulipe 47 (Etazon Yava x Marty Red ET) is onze vaarzenkampioen NRM 2002. Ze is een dochter van Tulipe 20. Tulipe 47 is dertien jaar oud geworden (levensproductie 63.000 kg met 4.86% vet en 3,61% eiwit). Op tienjarige leeftijd kreeg zij de excellentscore van 90 punten. Haar volle broer Hiddink Tinto werd aangekocht door KI Samen en is ook in Zwitserland gebruik, onder andere door Michel Guex, de fokker van de oude Tulipe!

 

Binnenkort verschijnt er meer informatie over de andere koefamilies!